Νέα νύφη στο χωριό*

Η κοπέλα τον αγαπούσε, το παλικάρι την αγαπούσε, της έκανε πρόταση γάμου, είπε με ενθουσιασμό "ναι", γέλασαν πολύ, θα έμεναν μαζί σε ένα όμορφο μέρος εκτός Ελλάδας, νέο ξεκίνημα, ο ένας με τον άλλο, ο ένας για τον άλλο.

Το παλικάρι ήταν από ένα ορεινό χωριό, οι δικοί του ήταν κτηνοτρόφοι, από εκείνους τους ανθρώπους που μιλάνε πολύ, που κουνούν τα χέρια τους πολύ, που κάνουν μεγάλα τραπέζια, που γελάνε τρανταχτά, που αγκαλιάζουν, που προσβάλουν, που μιλούν πολύ με τους γείτονες, που μιλούν πολύ για τους γείτονες, που δε δέχονται μύγα στο σπαθί τους, που δε διανοούνται να μιλάνε για εκείνους οι γείτονες ... αρνητικά.

Η κοπέλα ήταν βέρα πρωτευουσιάνα, από εκείνες τις περιπτώσεις που λένε ότι την Κυριακή θα πάνε βόλτα στο χωριό και εννοούν ότι θα πιουν κοκτέιλ στο Κολωνάκι, οι δικοί της ήταν από εκείνους που μιλάνε χαμηλόφωνα, που μιλάνε λίγο, που κάνουν ευγενικές χειραψίες, που ταξίδεψαν πολύ στα νιάτα τους, πολιτικοποιημένοι, διοργανώνουν ήσυχες φιλοσοφικές βραδιές, έχουν ένα ζευγάρι που κάνουν παρέα, δεν είχαν τραπέζι, δε μιλούν για τους γείτονες, δε διανοούνται να μιλάνε για εκείνους οι γείτονες γιατί ... δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι.

Η κοπέλα και το παλικάρι ένωσαν τους διαφορετικούς τους κόσμους σε μια σχέση τρυφερή. Πού γνωρίστηκαν; Τι σημασία έχει; Από κοινή παρέα ίσως, μπορεί από το Πανεπιστήμιο, δημιούργησαν όμως κάτι πολύ όμορφο μαζί.

Μετά την πρόταση η κοπέλα έπρεπε να γνωρίσει τους δικούς του, το παλικάρι έπρεπε να γνωρίσει τους δικούς της.

Πήγαν για ΣΚ στο χωριό. Συνέπεσε με την κηδεία του πατέρα του νονού του παλικαριού, μεγάλη τύχη, θα την έκαναν επίδειξη σε όλους στο χωριό!

- Ποια είναι τούτη;
- Α, δεν τα έμαθες; Η νύφη του Φητσοδασκαλάκη!
- Μωρ' τι μου λες; Καλή μοιάζει του λόγου της, ήσυχη κοπέλα!
- Αυτές τις σιγανοπαπαδιές να τις φοβάσαι, σε μια κόλα χαρτί το έχει τυλίξει το παλικάρι, δείχνει από την αρχή το πράμα!

- Ψηλή η νύφη του Μανούσου. Από πού είναι, α;
- Πρωτευουσιάνα, δεν την εβλέπεις την ψηλομύτα; Ήρθαν οι ξένες να μας πάρουν τα καλά τα παλικάρια.

- Έλα εδώ συ!
- ...
- Ναι, εσύ! Ξέρεις ποια είμαι εγώ; Η θεια-Μαριγώ, του Σήφη του Μανουσογιαννάκη η γυναίκα, εμένα που με βλέπεις είμαι ανιψιά της γιαγιάς του παλικαριού, Αριστέα την ελέγανε, πόθανε πρόπερσι, είχε χρόνια άσθμα η κακομοίρα, τον έχω αναστήσει εγώ τούτον εδώ.
- Χαίρω πολύ...
- Τι χαίρεις μωρή, έλα εδώ να σε φιλήσω! (Με τρία δόντια η θεια-Μαριγώ, μουστάκι-γένια κομπλέ, έδωσε στην κοπέλα ένα μεγάλο ηχηρό υγρό φιλί, η θεία-Μαριγώ πολύ το ευχαριστήθηκε, η κοπέλα έχει να το λέει)
- ...
- Να σου πω, ξέρεις μωρή να μαγερεύεις ή είσαι καμιά ανεπρόκοπη;
- Ξέρω...
- Ξεράδια, έχει αδυνατίσει πολύ το παλικάρι μας. Να του φτιάνεις να τρώει! Να του μαγερεύεις και κρέας! Κι εσύ πολύ αδύνατη είσαι, μπορείς ελόγου σου να κάνεις παιδιά;
- ...

- Πότε θα βάλετε στεφάνι;
- Ε, δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα, δεν ξέρω.
- Μωρ' συ, τι είναι τούτα; Να το κανονίστε τώρα στην αρχή του καλοκαιριού, που είναι ακόμα τα σφαχτά καλά και δε βρωμάνε, μετά θα έχουν μαρκαληθεί και δεν κάνουν για σφάξιμο. Θα σας φέρω εγώ στο γάμο σας κάτι ζα, χοντρά, ζγούρια για το πιλάφι, λουκούμι θα γίνει, τέτοια φαγιάτζα δε θα έχει ματαγίνει!

Τέλος πάντων, με τούτα και με εκείνα πέρασε το ΣΚ, και κατέληξαν οι γονείς του παλικαριού, όχι το ζευγάρι, ότι το πράμα έπρεπε να γίνει σωστά, τούτα τα μοντέρνα ούτε τα καταλάβαιναν ούτε τα παραδέχονταν, θα πήγαιναν όλοι μαζί στο σπίτι της κοπέλας να την εζητήσουν από τον πατέρα της, σε ένα μήνα το αργότερο θα γινόταν ετούτο.

Άμα την επιστροφή της στην Αθήνα ανακοίνωσε τα καθέκαστα στους γονείς της.
- Τι χαζομάρες ήταν αυτές; Πού ζούνε οι άνθρωποι; Αν το αποφάσισαν τα παιδιά...
- Όχι, θα έρθουν.
- Μα δεν χρειάζεται.
- Ε, καλά ας το δούμε ως αρραβώνες μου είπαν.
- Αρραβώνες τη σήμερον ημέρα;
- Θα μου κρατάνε χρυσαφικά να με χρυσώσουν είπαν.
- ;;;
- Μου είπαν να πάρεις κουφέτα εσύ να μοιράζεις μετά.
- !!!

Κανονίστηκε σε δυο Σάββατα. Θα έρχονταν οι γονείς του παλικαριού και η οικογένεια της αδελφής τους, δηλαδή αδελφή, γαμπρός, και δυο ανίψια.

Οι γονείς της κοπέλας έπαθαν ταράκουλο, μόνο σε κάτι πολύ παλιές ελληνικές ταινίες είχαν δει κάτι παρόμοιο και νόμιζαν ότι είναι ανέκδοτο. Έπρεπε κατ' αρχήν να αγοράσουν τραπέζι, πού θα τους κάθιζαν όλους αυτούς στο πάσο, κι ας ήταν φαρδύ! Να αγοράσουν και τραπεζομάντιλο για το τραπέζι, καλό τους είπαν. Έπρεπε να αγοράσουν ένα δοχείο, κρύσταλλο κατά προτίμηση τους είπαν, για την περίσταση, πού θα έβαζαν τα κουφέτα. Και πόσα κουφέτα να έπαιρναν; 10 ήταν καλά; Α, και κάτι του παλικαριού έπρεπε να πάρουν τους είπαν. Σαν τι; Γραβάτα; Πουκάμισο; Καλό δώρο ντε! Ωραία, οπότε πουκάμισο και γραβάτα από το armani private collection.
- Μαμά! Ρολόι, σταυρό, καδένα, τέτοια.
- Σταυρό σε 30 χρονών άντρα; Και τι είναι η καδένα;

Τέλος πάντων οργανώθηκαν αμφότεροι και συνέβη το μοιραίο. Ήρθαν από το χωριό οι δικοί του, κρατούσαν τα χρυσά για την κοπέλα, κρατούσαν και τα γλυκά τους για την περίσταση, έφεραν κι ένα αρνάκι σφαγμένο σε σκουπιδοσακούλα για τους νέους τους συμπεθέρους. Πήραν ρολόι για το παλικάρι οι δικοί της, έφτιαξαν σκαλοπίνια με σως μαδέρας και τιραμισού για την περίσταση, πάγωσαν Μποζολέ του '81, έβαλαν και μισό κιλό κουφέτα σε κρυστάλλινο δοχείο αφού τους το παράγγειλαν οι νέοι τους συμπέθεροι.

Η όλη διοργάνωση αποδείχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο ... θεατρικό. Οι μεν δεν ακούγονταν, οι δε φώναζαν, οι μεν έβγαλαν τα κολονάτα, οι δε ανέβασαν στο τραπέζι την νταμιτζάνα, οι μεν έδωσαν στο παλικάρι το ρολόι και τους ευχήθηκαν, οι δε κρέμασαν στην κοπέλα τα χρυσά και διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι συμπέθεροι δεν είχαν φροντίσει για ροδοπέταλα να πετάξουν στο ζευγάρι, οι μεν λούφαξαν, οι δε αλώνισαν, και τελικά χώρισαν αμφότεροι απογοητευμένοι. Οι συμπέθεροι, όχι το ζευγάρι!

Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον επόμενο χρόνο, και ζουν αλλού μαζί τον έρωτά τους. Ο γάμος είναι φυσικά μια άλλη μεγάλη ιστορία, ίσως σας την πω κάποια στιγμή.


[* Οποιαδήποτε ομοιότητα με αληθινά πρόσωπα ή/και καταστάσεις μπορεί και να μην είναι συμπτωματική.]

Comments

  1. αχ ζουλεψα τωρα ,τετοιους γαμους θελω κι εγω απο τα ζουδια μου ,γιατι σαν το πρωτευουσιανικο ζευγαρι που ειμαι εγω ( VAD μην ακουσω λεξη κακομοιρη μου) ,θα ηταν πολυ βαρετο να συνταιραξουμε με ομοιους μας!Ασε που οι χωριατοπουλες ξερουν τι να το κανουν το αρνι στην σκουπιδοσακκουλα και δεν θα πεινασουν τα βλασταρια μου!VAD να μου βρεις νυφες απο του Κολινδρό περικαλω να με διξιωθουν δεόντως ,γιατι εγω ως πεθερα που εχει αγορια ,γλιτωνω την αγορα του τραπεζιου!Αντε περιμενουμε και τον γαμο ,να παρομεν ιδεες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα, είσαι σίγουρη; Θα τις χρυσώσεις τουλάχιστον τις νυφάδες σου ή θα γίνετε γίβεντος στο χωριό;

      Delete
    2. κατσε να ερθει εκεινη η ωρα και θα σου πω εγω τι θα χρυσωσω!Με γεια και η καινουρια εμφανιση του μπογκ!

      Delete
    3. Για να σε δω! Δεν πιστέυω να μην με φωνάξεις ή έστω να μη μου τα πεις αναλυτικά ;)
      Ευχαριστώ, είπα να εκμοντερνιστώ :)

      Delete
  2. Fri,τι να πω τωρα,ότι δεν μου έλειψε η εποχή του καλού μπλόγκινγκ;Και όμως,περάσανε 10 χρόνια ρε γμτ!Εννοειται βεβαιως ότι με την άδειά σου μεταφέρεται στο fb,για να γελάσουν κι άλλα πικραμενα χείλια :)

    Nasia,Άμα θες να με κάνεις τώρα στα γεράματα προξενητή,η ταρίφα μου ειναι κοστούμι απο κασμίρι ολόμαλλο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τρεχω στο Πακισταν να το'βρω!

      Delete
    2. Σε ευχαριστώ πολύ VaD! Και βέβαια έχεις το ελεύθερο να το μεταφέρεις, ειδικά αν πιστεύεις ότι θα κάνεις κι άλλους να γελάσουν :)

      Nasia, έτσι σε θέλω, να σιγουρέψουμε τις νύφες τις καλές! ;)

      Delete
    3. Χα,χα να πω ότι κάτι μου θυμίζει.Λίγο πολύ πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις όταν ενωθούν οικογένειες από το 'αστυ και το χωριό :)
      Πολύ έξυπνα δοσμένα τα γεγονότα με χιμοριστικό ύφος !

      Delete
    4. Καλώς την zoyzoy!
      Σε ευχαριστώ για τα θετικά σου σχόλια :)
      Είσαι κι εσύ παθούσα; Προερχόμενη από πόλη ή από χωριό; Τουλάχιστον εσείς τραπέζι είχατε; χαχα!
      Προφανώς αν ταιριάζει η νύφη κι ο γαμπρός, δε σημαίνει ότι θα ταιριάξουν και οι οικογένειές τους, αλλά εν έτει 2017 (ναι, πέρισυ συνέβει!) τέτοια απόσταση ομολογώ δεν την περίμενα.

      Delete
  3. "οι μεν έβγαλαν τα κολονάτα, οι δε ανέβασαν στο τραπέζι την νταμιτζάνα"...κάπου εδώ με έχασες από αναγνώστρια λόγω ξέφρενου γέλωτα....όχι πως δεν είχα αρχίσει ήδη τα χαχανητά από πριν, αλλά να...μου φάνηκε τόσο αστείο αυτό που όταν το έκανα εικόνα δεν άντεξα άλλο!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα, ψέματα θες να σου πω καλέ; Αφού οι άνθρωποι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι!
      Να είσαι καλά, χαμογελάω καθώς σε σκέφτομαι να ... χαχανίζεις ;) :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Νέο ξεκίνημα σε νέους τόπους

Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά

Κάνε Διάλεξη και θα δεις!