Φυλάω τα σύνορα και παίζω Pro

"Τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα φίλοι "μπήκαν" στρατό. Το καθυστέρησαν από' δω, το καθυστέρησαν απο' κει, είδαν ότι δεν τους έπαιρνε άλλο και το αποφάσισαν. Άθελα μου, λοιπόν, άρχισα να βρίσκομαι όλο και περισσότερο σε συζητήσεις για "φυλάκια", "σκοπέτα" (οι σκοπιές στην πιο αλανιάρικη εκδοχή τους) και "θαλαμοφυλίκια" (η φύλαξη των θαλάμων στη φανταρική διάλεκτο). Όσο πιο κοντινοί μου ήταν αυτοί που "παρουσιάζονταν" τόσο περισσότερα μάθαινα.
Στο μυαλό μου είχα πάντα τους φαντάρους σαν πανομοιότυπα χακί αντίγραφα. Πίστευα ότι τους προμηθεύουν με το "σετάκι" (μπλούζα, παντελόνι, μπουφάν και κάλτσες, όλα σε αποχρώσεις του χακί) και τους στέλνουν στο καλό (ανάλογα, βέβαια, με το μέσο του καθενός). Τι άλλο να χρειαστούν?
Σιγά-σιγά, όμως, έμαθα για χιλιάδες πράγματα που υπόσχονται ευκολότερη θητεία και δεν περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Πρώτοι στη λίστα οι ειδικοί πάτοι παπουτσιών, που σταθεροποιούν την καμάρα, προστατεύουν τα δάχτυλα, αποροφούν τουσ κραδασμούς που οφείλονται στην κακή ποιότητα της αρβύλας, κάνουν αόρατο μασάζ στα πόδια και γενικά διευκολύνουν το βάδην του υποψηφίου φαντάρου στο εκάστοτε στρατόπεδο. "Ο γιός μου έβγαλε με αυτούς 7 μήνες στα σύνορα", είχε πει ο φαρμακοποιός (σχεδόν με κλάματα στα μάτια), διαλύοντας έτσι κάθε αναστολή τού φίλου μου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή λυπόταν να δώσει 40 ευρώ για ένα ζευγάρι πάτους από ζελέ. Πλέον ήταν σίγουρος πως τα λεφτά του έπιαναν τόπο. Κάτι σαν επένδυση. Σετ πήγαινε και το (ειδικό πάντα) γυαλιστικό για τις αρβύλες, που σου επιτρέπει να κάνεις τη δουλειά σου γρηγορότερα (από ότι αν χρησιμοποιούσες το πηχτό μάυρο γυαλιστικό του στρατού) και να εξοικονομήσεις έτσι 10 επιπλέον λεπτά ύπνο.
Αργότερα πληροφορήθηκα και τη χρησιμότητα του sleeping bag, το οποίο τοποθετείται εύκολα και γρήγορα πάνω στην (ατίναχτη για χρόνια) κουβέρτα του στρατού και μπαίνει το ίδιο εύκολα (σαν κουβάρι, με μια κλοτσιά) κάτω από την κουκέτα την ώρα της επιθεώρησης. Ξέγνοιαστος ύπνος και ανέγγιχτος "φάκελος" για την πρωινή επιθεώρηση, άλλα 10'-15' έξτρα ύπνος.
Και μόλις πρόσφατα έγινα (αυτόπτης) μάρτυρας της υποχρεωτικής ύπαρξης τουλάχιστον δύο φορητών ηλεκτρικών συστευών τελευαταίας τεχνολογίας στις τσέπες της παραλλαγής. Μειώνουν τα κρούσματα φανταρών που κοιμόνται πάνω στο όπλο τους εν ώρα σκοπιάς, ενώ συμβάλλουν ταυτόχρονα στη μουσική και γενικότερη καλλιτεχνική καλλιέργεια των κατόχων τους."
Μυρτώ Αντωνοπούλου,
Ταχυδρόμος, 15.11.2008

Μα με βρίσκει τελείως σύμφωνη :):)

Comments

  1. Θα μπορούσες να το είχες γράψει κι εσύ! αχ, ρε μάνα πατρίδα τι τραβάνε οι φαντάροι για σένα :-)

    Τις καλησπέρες μου και τα φιλιά μου σε σένα που τα ακούς και στον φαντάρο που τα ζει!

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστώ Κατερίνα!
    Φιλιά και από εμένα για εσάς :)

    ReplyDelete
  3. Aφού εσύ φυλάς τη μαμά πατρίδα,μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος!Μακριά απ'αυτήν βεβαίως:))))

    Καλημέρα....

    ReplyDelete
  4. Να πώ και εγώ δυό τσιτάτα πού κονόμισα υπερετόντας την μαμά πατρίδα.
    "Εκει που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός"
    "Αν πετύχει η μαλακία
    τύφλα να έχει το gαμίσι"

    ReplyDelete
  5. αισθάνομαι τυχερη που η μαμα μου με γέννησε κορίτσι....χαιρετε!

    ReplyDelete
  6. @VaD Ευτυχώς δεν τη φυλάω εγώ τη μαμά πατρίδα! Αλλιώς μάλλον θα έπρεπε να κοιμάσαι ανήσυχος :D

    @habilis Τι να πω τώρα και εγώ? Από όσο μπορώ να καταλάβω σας σημαδεύει ανεξίτηλα ο ρημάδης ;)

    @πετρούλα Μία από τα ίδια ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Νέο ξεκίνημα σε νέους τόπους

Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά

Κάνε Διάλεξη και θα δεις!