9+1 λόγοι για να επισκεφτείς την Κύπρο


Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος με ασφάλεια πως με κέρδισε τούτο το νησί. Δε φταίω εγώ, η ομορφάδα του τα φταίει όλα! Βρε λες να μετοικήσω; Είναι και που δεν τους καταλαβαίνω μόλις μιλάνε οι άτιμοι...

Κατέγραψα λοιπόν όλα όσα με κέρδισαν στην Κύπρο. Κι έχουμε και λέμε, κλείσε εισητηρία και μην παραλείψεις επουδενί τα κάτωθι.

1. Να βρεις έναν Κύπριο και απλά να του χαμογελάσεις. Θα σε ξεναγήσει, θα σου ανοίξει το σπίτι του, θα σου δώσει τις φλαούνες του, κι εσύ θα λατρέψεις τη φιλοξενία και την απλοχεριά ενός λαού πριν να το καταλάβεις! (Αν δεν έχεις δικό σου γνωστό let me know, σου δίνω το τηλέφωνο του δικού μου, αποδείχτηκε κελεπούρι :-))

2. Να φας κολοκοτή με τη συνοδεία δροσερής σπιτικής μανταρινάδας στην πλατεία Φανερωμένης. Θα νιώσεις κομμάτι της πόλης for sure! Και θα δεις με μιας όλα τα trends, το μέρος είναι hot spot σου λέω!

3. Να πιεις κυπριακό καφέ και να κανείς ναργιλέ στο γιαβάσικο καφενείο της λαϊκής γειτονιάς. Θα ζήσεις την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης, "αυτή είναι ζωή" θα αναφωνήσεις!

4. Να οδηγήσεις στο παλιό οδικό δίκτυο Λεμεσού-Πάφου. Θα μαγευτείς από την εναλλαγή τοπίων και την αβίαστη φυσική ομορφιά. (Προτείνεται Κύπριος οδηγός, διαφορετικά η φύση εκτός από αβίαστα όμορφη μπορεί να αποδειχθεί και με θράσος: "Μα πού πάνε και φυτρώνουν μέσα στη μέση τα άτιμα τα δέντρα!")

5. Να πιεις μια μεγάλη δροσερή μπύρα ΚΕΟ με παρέα δίπλα στη θάλασσα. Θα το δεις, αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό για να θυμηθείς πως τα απλά πράγματα είναι που κάνουν τη διάφορα...

6. Να πας με ντόπιους στην ταβέρνα του χωριού. Εκείνη η ζεστασιά και η φιλοξενια θα σου μείνουν αξέχαστες! (Κι εκείνες οι γεύσεις εδώ που τα λέμε ;-))

7. Να σκαρφαλώσεις στο λόφο που ήρεμο στέκει το εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας. Για να δεις θάλασσα μπρος και τον κάμπο τριγύρω, τη Λάρνακα από τη μια και τη Λευκωσία από την άλλη, το φεγγάρι να ανατέλλει και τον ήλιο να χάνεται σε πορφύρο ουρανό.

8. Να αναζητήσεις live μουσική στο κέντρο της πόλης. Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις πόσο (όμορφα) ανατρεπτική μπορεί να καταλήξει η βραδιά!

9. Να φας ότι τρώγεται! (Υπολόγισε βέβαια 3 κιλά/εβδομάδα για να μη λες μετά ότι δεν σου το είπα!) Εχουμε και λέμε, καρυδάτο, φλαούνες, δούκισα, κλέφτικο, κολοκοτή, ταχινόπιτα, σεφταλιές, λαχματζούν, ... Αχ, είναι μακριά η λίστα λέμε! (και πολλά τα κιλά, το είπαμε;)

10. Να πάρεις μαζί σου φεύγοντας, εκτός από χαλούμι και κυπριακό καφέ Χαραλαμπίδης ΛΤΔ, το σφίξιμο που σου αφήνει η εικόνα της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας. Αυτό πώς να το αποφύγεις; Και δεν είμαι σίγουρη πως θα θελήσεις να το αποφύγεις...

Comments

  1. Εγώ την Κύπρο την είχα στις ταξιδιωτικές προτεραιότητες πρίν την κρίση και κατέληξε η έρμη να είναι όνειρο απατηλό μετά την κρίση.
    Πάντως η περιγραφή σου μου άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη αλλά......
    Να είσαι καλά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εννοείς τη δική μας κρίση και το ότι μένει πολύς μήνας ακόμα στο τέλος του μισθού, ε; Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα... Θα βλέπουμε τα ταξίδια όπως οι γιαγιάδες μας το '30, από μακριά!
      Γιατί αν εννοείς τη δική τους, γιατί να είναι όνειρο απατηλό; Μην ακούς αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι! Έτσι κι αλλιώς δηλαδή, ξέρουμε όλοι περί τίνος πρόκειται αν περιμένει να ενημερωθεί κανείς από τις ειδήσεις...

      Όπως κι αν έχει, σου εύχομαι σύντομα να δεις το όνειρό σου να πραγματώνεται!
      Καλή σου μέρα :-)

      Delete
    2. Θα διαφωνήσω μαζί σου επειδή μάλλον δεν τους είδες τους Κυπραίους από την καλή και από την ανάποδη, όπως εγώ που ζω στην Ξενιτιά (Ελληνίδα από Θεσσαλονίκη) εδώ και 9 χρόνια και τους έχει σιχαθεί το ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ !!!Δεν υπάρχει πιο ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ λαός, πιο ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ και ειδικά απέναντι στους Έλληνες, που μην νομίζεις ότι μας θεωρούν αδέλφια τους. Έτσι πίστευα και εγώ τα πρώτα χρόνια της διαμονής μου μέχρι που αντιλήφθηκα ότι φοράνε προσωπείο και μόλις γυρίσεις την πλάτη σου σου έχουν σκάψει ήδη τον λάκκο. Τα είπα και ξελάφρωσα λίγο... Αν ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Ελλάδα θα είχα φύγει από ΕΧΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑ ΡΙΞΕΙ ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ ΠΙΣΩ ΜΟΥ.
      Αυτά ...για να μην παραμυθιάζεστε για το πόσο μας αγαπάνε στην νήσο Κύπρο.

      Delete
    3. εγώ προσωπικά συμπαθώ ιδιέτερα τον ελληνικό πολιτισμό και κόσμο.Το γνωρίζω πως δεν είμαστε και πολύ πολιτισμένοι εώς λαός,αλλά υπάρχουν εξαιρέσεις! περίπου το 75% είναι,να το πώ κυπριακά, χώρκατοι (απολίτιστοι) εξακολουθή να είναι ενα πολύ μεγάλο ποσοστό!

      Delete
    4. Λυπάμαι πάρα πολύ που ακούω τέτοια λόγια. Δυστυχώς πρέπει να έπεσες πάνω σε περίπτωση επειδή οι περισσότεροι Κύπριοι όντως έχουν τους Έλληνες σαν αδέρφια τους. Απλώς δεν είναι σωστό να μπαίνουν όλοι σε ένα καζάνι για κάποιους ηλίθιους. Είμαι Κύπρια και λατρεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ελπίζω να βρεθεί κάποιος να σου αλλάξει αυτή την εντύπωση. :)

      Delete
  2. Δεν ξέρω γιατί βρε Φρι μου, αλλά αυτό το νο. 10 είναι που με αποτρέπει να την επισκεφτώ χρόνια τώρα (μαζί με τα έντονα ακόμα σημάδια της Βρεταννικής αποικιοκρατίας). Αλλά η ανάρτησή σου μ' έχει κάνει να το ξανασκέφτομαι :-)

    Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δε θα έπρεπε, είναι κρίμα να χάσεις τα υπόλοιπα 9! Άλλωστε αυτό το 10 είναι ένα καλός λόγος να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, να δούμε τα πράγματα αλλιώς (πιο καθαρά;). Ποιος ξέρει, ίσως έρθει η ώρα που αν όλοι δούμε τα πράγματα αλλιώς ίσως μπορέσουμε να τα αλλάξουμε κιόλας!

      (Τα απομεινάρια της Βρετανικής αποικιοκρατίας τόσο στη διοίκηση όσο και στην αρχιτεκτονική, δεν είναι απαραίτητα κακό)

      Καλημέρα Αγγελική :-)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Εχω πολύ καλούς φίλους εκει απ'τα φοιτητικά χρόναι,πήγε για μια φορά το 89,πέρασα θαυμασια,από τότε δεν αξιώθηκα να ξαναπάω...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Άντε, άντε, σίγουρα υπάρχουν πράγματα που τότε δεν πρόλαβες να δεις, κι άλλα τόσα που από τότε έχουν αλλάξει!
      Σου εύχομαι να αξιωθείς να ξαναπάς σύντομα ;-)

      Delete
  5. Πέντε χρόνια ζει εκεί ένας φίλος, ακόμα δεν έχω αξιωθεί να πάω. Να δω πότε!
    Πάντως φαίνεται να πέρασες καλά και αυτό έχει σημασία!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολύ καλά, δεν το συζητώ!
      Αντε κανονίσε το, θα με θυμηθείς;-)

      Delete
  6. Για μένα την λιχούδω ο 9ος λόγος και μόνο αρκεί!
    Επίσης εάν πάω, αξίζει να έλθουν και όλοι οι υπόλοιποι να με δουν να οδηγώ ανάποδα στις πλατείες! Ναι, το είχα πάθει.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα είναι ο πιο σημαντικός και πιο απολαυστικός λόγος για να κάνει κάποιος ένα ταξίδι! ;-)
      Κι αν είναι να πάτε βρε παιδιά και να ζήσετε τέτοιες μεγάλες στιγμές, ενημερώστε κι από εδώ! Εμείς πάντως δεν το τολμήσαμε να οδηγήσουμε ( και για τη δική μας και για των άλλων τη σωματική ακεραιότητα), μας βόλεψε βέβαια που είχαμε Κύπριο οδηγό...

      Delete
  7. έστω και αργά ανακάλυψα αυτό το ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ μπλογκ σου...
    ό,τι και να πω είναι λίγο... απλά μπράβο και συγχαρητήρια!
    θα είμαι πλέον καθημερινός!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!! Με κάνεις και κοκκινίζω :-$
      Καλώς μας ήρθες λοιπόν, κι ελπίζω να σου χαρίσω πολλά χαμόγελα ;-)
      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Delete
  8. ποτέ δεν έχω ξαναγράψει γιατί εισαί χείμμαρος που αγαπώ.Μου δίνεις την ευκαιρία να γράψω την δική μου (τραγική εμπειρία ) στην Κύπρο,που δεν είχα όνειρο ζωής και πήγα λόγο υποχρέωσης(γάμος συγγένη μου )
    1,Τους καλεσμένους στους γάμους τους ,τους ονομάζουν "πελάτες" (ο λόγος ένας:το χρηματικό ποσό που δίνουν ως δώρο )
    2,Μείναμε στη Λεμμέσο{δεν είχαμε επιλογές )και τα ξενοδοχεία τους ήταν τραγωδία (δεν θέλετε details ειμαστε στην χωνεψη )
    3,Δεν φάγαμε πουθενά καλά
    4,Δεν βρέθηκε ούτε στο αεροδρόμιο ένας να μιλάει ελληνικά και προσπαθουσαμε με τα αγγλικα ΜΑΣ και τα κυπριοαγγλικα ΤΟΥΣ να συννενοηθουμε
    5,Πανακριβα όλα τους !!!!
    6,ONE POINT ΛΕΥΚΩΣΙΑ σουπερ ευρωπαΐκων προδιαγραφων πολη
    7,TWO POINTS Παλια πόλη στα κατεχώμενα no comments!!!!!!
    8,sorry για το σεντόνι ...αλλα η δική σου θετική περιγραφή μου έφερε μνήμες...Μην είχα ξεχάσει να βγάλω τις παρωπίδες ;;;......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κρίμα που έφυγες από εκεί με τόσο αρνητικές εντυπώσεις και συναισθήματα! Σίγουρα παντού υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά, σίγουρα ανθρώπους μπορούμε να συναντάμε καλούς και κακούς, μάλλον είναι θέμα συγκυριών και καταστάσεων η απόχρωση που θα αποκομίσουμε τελικά... Τι να πω; Μακάρι να έχεις την ευκαιρία να βάλεις λίγο άσπρο στις εντυπώσεις σου από την Κύπρο και να δεις το μέρος κάπως πιο γκρι :-)
      Καλημέρα!

      Delete
    2. ΣΥΓΝΩΜΗ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΠΗΓΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ...
      ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
      ΤΑ ΞΕΝΑΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ..ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ......
      ΤΑ ΦΑΓΗΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΒΑΡΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ........ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ,,,,

      Delete
    3. ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
      1-Είμαι κύπρια και δεν εχω ξανακούσει ποτέ οτι ονομάζουμε τους καλεσμένους στους γάμους 'πελάτες'.Ισως τα άτομα που πήγες στον γάμο να το έβλεπαν έτσι.
      2-Τα περισσότερα ξενοδοχεία μας είναι πολύ καλύτερα απο πολλών άλλων χωρών.Ειδικά η λεμεσός εχεί απο τα πιο τέλεια ξενοδοχεία της Κύπρου(το αγαπημένο μου είναι το four seasons).Ίσως αυτό που πήγατε να έτυχε να μην ήταν καλο.
      3-Το φαι είναι τέλειο και όποιος έρθει στην Κύπρο όλο για αυτό μιλάει.Δεν ξέρω τι σας έτυχε -άντε να μην ήταν καλό κάποιο εστιατόριο που πήγατε αλλά δεν γίνεται να ήταν όλα το ίδιο.
      4-Στο αεροδρόμιο δουλεύει η ξάδερφη μου και απ ότι μου λέει οι περισσότεροι υπαλλήλοι είναι κύπριοι και όταν ταξίδεψα και εγω σχεδον όλοι μιλούσαν ελληνικά.
      5-Το μοναδικό πράγμα που θα συμφωνήσω.Είναι όλα πιο ακριβά απο την Ελλάδα.Ειδικά τα ξενοδοχεία.Όσον αφορά το φαΐ όμως μπορείς να βρείς σε αρκετούς τόπους φθηνό.
      Σου εύχομαι αν ξαναρθείτε κάποια φορά στην Κύπρο να αλλάξεις γνώμη γιατί είναι κρίμα να έχεις τέτοια λάθος εντύπωση...

      Delete
  9. χαιρετε! αν και κυπριος,σε ποιο μερος βρισκεται το εκκλησακι της αγιας μαρινας όπου μπορείς να δεις τόσο την Λαρνακα όσο και τη Λευκωσια?! μου εκανε εντυπωση αυτο

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Νέο ξεκίνημα σε νέους τόπους

Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά

Κάνε Διάλεξη και θα δεις!