Άνοιξη...

Η φύση ανθίζει και το εκκλησάκι παίρνει χρώμα. Ένα εκκλησάκι που στέκει δεκαετίες πάνω από το χωριό. Ένα εκκλησάκι που το ακολουθούν ιστορίες και εικασίες. Και που κι αυτό με τη σειρά του παρακολουθεί γενιές και γενιές.Το εκκλησάκι της Παναγίας γιορτάζει την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Όλο το χωριό φοράει τα καλά του και φτάνει ως εκεί με τις λαμπάδες ανά χείρας. Το έθιμο λέει πως τις αφήνεις στο εκκλησάκι αυτή τη μέρα της γιορτής για τύχη καλή...

Παλαιότερα, μετά το τέλος της λειτουργίας στήνονταν γλέντια. Παντού απέξω και γύρω από την εκκλησία. Με όλες τις οικογένειες του χωριού. Και κάθε παρέα έβγαζε κουβέρτες, έφερνε ψητά, έβγαζε σπιτικά κρασιά. Μέχρι αργά το απόγευμα καρτούσαν τα γλέντια!

Όσο περνούν τα χρόνια ο κόσμος φεύγει μετά τη λειτουργία. Έχουν μείνει κανα-δυο παρέες μόνο να κουβαλάνε ψητά και σπιτικά κρασιά.

...

Μαζευτήκαμε πολλοί με όλο μας τον εξοπλισμό: κάρβουνα και ψησταριές και παϊδάκια και ψητά και σπιτικά κρασιά. Φάγαμε πολύ, ήπιαμε πολύ, γελάσαμε ακόμα περισσότερο. Ρίξαμε και μια στροφή όταν μας ήρθε οίστρος :)

Και περπατήσαμε τριγύρω... Ποιός μπορεί να αντισταθεί στις μυρουδιές της φύσης;

Ανεβήκαμε σκαλάκια από χώμα, ανάμεσα σε δέντρα. Ρίξαμε μια ματιά πίσω μας...Περπατήσαμε σε ελάτινο μονοπάτι...Και ανάμεσα από τις ελιέςθαυμάσαμε τη θέα από την κορυφή ως το χωριό κι ως τη θάλλασα...Όμορφη που είναι η άνοιξη...

Comments

 1. Πολύ όμορφο το μέρος και η εκδρομή σας!
  Πέρασα να σου πω ευχαριστώ για τις ευχές και τα περαστικά για την Εβίτα:)
  Καλό απόγευμα.

  ReplyDelete
 2. Οι εικόνες πανέμορφες, μα πάνω από όλα είναι ότι κρατάτε το έθιμο σταθερά και αυτό είναι που δίνει περισσότερο χρώμα στο εκκλησάκι και στο τοπίο γύρω!! Να είσαι καλά!!!! Την καλησπέρα μου!!!!!

  ReplyDelete
 3. @Vassilis Online
  Χαίρομαι που σου άρεσαν :)
  Με τις κορούλες όλα καλά πια, σωστα;
  Φιλιά σε όλη την οικογένεια και ευχές για καλό μήνα!

  @stavroulazerva
  Καλό μήνα Σταυρούλα!
  Όμορφο το μέρος κι εμείς το απολαμβάνουμε... Να είναι καλά η παρέα του πατέρα μου :)

  ReplyDelete
 4. Μου θυμίζει πολύ ο χώρος ένα εκκλησάκι πηγαίνοντας για το Λεβίδι Αρκαδίας.
  Θα μου πεις όλα τα ξωκλήσσια ίδια είναι...

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Κι από Σεπτέμβρη ... μπάχαλο (ή μήπως όχι;)

Νέα νύφη στο χωριό*

9+1 λόγοι για να επισκεφτείς την Κύπρο